
Kısa Stratejik Terapi ile sınırlar koymanıza ve reddedilme korkusunu, yani başkalarının tepkilerinden korkmayı yenmenize yardımcı olacak çeşitli teknikler sunuyoruz. Size nasıl yardımcı olabileceğimize dair bazı örnekler aşağıdadır.
- Küçük riskler alın:
Sizden isteyeceğimiz ilk şey, başkalarının fikirlerinden korkmuyormuş gibi davranmanız ve ardından, en azından bir ay boyunca günde bir kez, sizden küçük bir iyilik istendiğinde, “Affedersiniz, size yardım etmeyi çok isterdim, ancak şu anda meşgulüm.” diye cevap vermenizdir. Bu ilk hedefi geçtikten sonra, cevabın zorluğunu biraz daha artırmaya devam edeceksiniz ve şöyle diyeceksiniz: “Affedersiniz, size yardımcı olmak isterdim, ancak daha acil bir işim var.” Bir sonraki adım, “Affedersiniz, yapmam gereken daha önemli bir şey var” demek ve ardından “Yapmak isterdim, ama istemiyorum” diyebilmeniz olacaktır.
- Günde küçük bir “hayır” cevabı almak:
Terapi seanslarında, başkaları tarafından yargılanma korkunuzla başa çıkmanıza yardımcı oluyoruz. Son olarak, başkalarının sizi reddetmesine karşı kendinizi koruyabilmeniz için size kişiselleştirilmiş bir tur sunacağız. Örneğin, çok fazla iletişiminizin olmadığı kişilerden az miktarda “hayır” yanıtı alabilmek için sizden her gün gönüllü olarak bir soru sormanızı isteyebiliriz.
- Başkaları tarafından reddedilmenin üstesinden gelmek için iletişim becerileri:
Yaptığımız seanslarda size iletişim tekniklerini öğretiyoruz. Bunlardan biri şudur: 1) Karşınızdaki kişinin hoşuna gitmeyebileceğini bildiğinizde onu etkilemek için önceden tahmin etme tekniği. Bu durumda, bunu söylemeden önce, eğer tepkilerini önceden tahmin ediyorsanız, şöyle diyerek başlayabilirsiniz: “Bunu beğenmeyeceğini veya iyi bir fikir olduğunu düşünmeyeceğini biliyorum ama…” Bu tür bir iletişimin, tepkinizi etkileme gibi kaçınılmaz bir etkisi vardır. 2) Karşınızdaki kişi hakkında kendinizi iyi hissetmemenizi sağlayacak şeyleri birinci tekil şahıs olarak dile getirin; bu şekilde karşınızdaki kişinin kendisini saldırıya uğramış hissetmesini önleyebilirsiniz. Örneğin: “Sen her zaman geç kalıyorsun ve ben endişeleniyor-
rum” demek yerine, “Sen her zaman geç kaldığında ben endişeleniyorum” deyin.
- Ve son olarak size gelişmenize yardımcı olacak bir araç göstereceğim. Yarın uyandığınızda ve güne başlamaya hazırlandığınızda kendinize şunu sorun: “Bugün neyi farklı yapardım? Başkalarının fikirlerinden veya eleştirilerinden özgür hissetseydim neyi farklı yapmak isterdim?” Aklınıza gelen şeylerden en küçüğünü seçip gönüllü olarak yapın. Her sabah kendinize aynı soruyu sorun ve her seferinde farklı bir mikro hedefi harekete geçirin.
Mutluluğunuz başkalarına değil, size bağlıdır. “Siz izin vermezseniz kimse sizi mutsuz edemez.”